"Lotnisko" przygotowane na przybycie gości.
Na tą kolację chętnych było zdecydowanie więcej niż mogliśmy przyjąć więc już dziś jest wiadomym, że serowe "klimaty" pojawią się w DAKAWO jeszcze nie raz.
Na tą kolację chętnych było zdecydowanie więcej niż mogliśmy przyjąć więc już dziś jest wiadomym, że serowe "klimaty" pojawią się w DAKAWO jeszcze nie raz.
Figi i winogrona w asyście relish'u z zielonych pomidorów, chutney'u z ananasów i suszonych (naszych) pomidorów, śliwek w czekoladzie...
i konfitury z pomarańczy i cebuli
zacne wina dobrane przez nieocenionego Zbyszka Czajkowskiego z Winosfery
i zaczyna się...
Gieno Miętkiewicz, dziennikarz, publicysta, znakomity kucharz i "największy" seroznawca w Polsce opowiada o serach...
Gieno Miętkiewicz, dziennikarz, publicysta, znakomity kucharz i "największy" seroznawca w Polsce opowiada o serach...
Brzucho opowiada i częstuje...
Na początku zaserwowaliśmy gościom carpaccio z borowików z pesto z rukoli na bazie doskonałego oleju z pestek słonecznika i kalafiorem sous-vide czyli: zapakowanym próźniowo i gotowanym w niskiej temperaturze.
Gotowanie tego typu to bezapelacyjnie nowy wymiar "smaku"
Gotowanie tego typu to bezapelacyjnie nowy wymiar "smaku"
maczany tym oleju chleb pszenno-żytni na zakwasie - pieczony przez nas - smakował wybornie
Na stole pojawiło się ponad 8 serów
Robaczkowo – świeży z lubczykiem
z głębi Borów Tucholskich, wyjątkowo delikatny kozi serek
z głębi Borów Tucholskich, wyjątkowo delikatny kozi serek
Krowi Tusinek
łagodny, pełnotłusty, żółty jak słońce Mazur
Frontiera – młody jersey
pachnący serowarnią młodziutki ser krowi.
Łomnicka kiszona ricotta
solona i ubijana, dojrzewana dwa miesiące w kamiennych garncach
młodziak z Topolna
dopiero co wyjęty z solanki.
Łomnicki krowi
statecznie dojrzały krowi ser, ułożony, głęboki smakiem.
Robaczkowo – kozidymek
Laureat Lidzbarskiego Festiwalu Serów 2011 w kategorii serów wędzonych. Wyjątkowo zgrabny, wyjątkowo smaczny.
Ermlunder
robiony według 200 letniej tradycji szwajcarskich pasterzy, przez osiedleńca z Fryzji
.
Bachanowski
znad jeziora Hańcza, od pary szwajcarskich uciekinierów ekologów. Wyjątkowo ułożony ser krowi.
Bachanowski
znad jeziora Hańcza, od pary szwajcarskich uciekinierów ekologów. Wyjątkowo ułożony ser krowi.
miękkie kozie sery szczególnie komponują się podane na banalnych krakersach
absolutnie zjawiskowa kozia chałwa - bonus od Brzucha
Słynny już Ziemiański "krzywonos" w czarnej parafinie
młodziak z Topolna podany przez Brzucha z prażonym makiem i "fjutem" (słodkim syropie z buraka cukrowego) zaskoczył wszystkich
Po prawie 2 godzinnej degustacji przyszła pora na nasze popisowe danie czyli:
wędzoną w jałowcowym dymie gruszka marki konferencja z sosem sherry, który "dochodził" około 3 godzin.
Trochę się obawialiśmy tak oryginalnych smaków, jak się okazało niesłusznie.
Brawa dla wędzonej gruszki były zasłużone.
wędzoną w jałowcowym dymie gruszka marki konferencja z sosem sherry, który "dochodził" około 3 godzin.
Trochę się obawialiśmy tak oryginalnych smaków, jak się okazało niesłusznie.
Brawa dla wędzonej gruszki były zasłużone.
Zainteresowanie Polskimi Serami Zagrodowymi coraz większe, i co najważniejsze po ich posmakowaniu mało kto chce sięgać po coś innego z czego niezmiernie się cieszymy mając w tym nasz malutki wkład.
Pozdrawiamy i zapraszamy ponownie.
ładnie to tak się nad bliźnimi znęcać, którzy są wciąż przed kolacją, a w lodówce mają tylko twarożek...? :)) brawo, wygląda wszystko na cudnie smakowite! :))
OdpowiedzUsuńtg
Gruszka była cudowna! Jeszcze raz dziękujemy!
OdpowiedzUsuńdzięki za posmakowanie mojego Krzywonosa, żal żem nie był osobiście, ale w tym samym czasie odbywała się moja, wielkopolska impreza slow foodowaa w Wąsowie, na której obecność obowiązkowa pod karą tygodniowego żywienia Gąsiorowskiego Marka na swój koszt, a to ekspens za duży
OdpowiedzUsuńczy to raj? te sery tak wyglądają, że zaraz zaślinię swoje biurko:)
OdpowiedzUsuńBrawo! Brawo! I jeszcze raz brawo! Widać wyraźnie, że Dakawo nie spoczywa na laurach i rozwija się z kolacji na kolację. Nie ma nic cenniejszego jak postawić znak równości między wspaniałą marką a własną pracą. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńŻyczę na ten nowy rok tylko takich, "dumnych" chwil. Nieustająco pozdrawiam ze Szczecina. Smakosia :-)