30.IX.2011 o godzinie 19.00 zapraszamy na Kolację Serową w Restauracji DAKAWO - Bydgoszcz/Niemcz, ul. Bydgoska 22
Sery zaprezentuje, poda i opowie o nich Brzuchomówca - Ełgeniusz "geniusz"
Gieno Mientkiewicz - największy w Polsce i poza jego granicami propagator, znawca i człowiek opętany przetworami z polskiego mleka.
Posłuchajcie co ma do powiedzenia o serach...
Gieno Mientkiewicz - największy w Polsce i poza jego granicami propagator, znawca i człowiek opętany przetworami z polskiego mleka.
Posłuchajcie co ma do powiedzenia o serach...
Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury.
Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, uważność na przyrodę.
Ser to produkt chyba najsilniej związany z miejscem w którym powstaje.
Ważne tu jest wszystko.
Klimat, roślinność, rasy zwierząt i tysiące innych czynników, o których póki co ludzkość nie ma pojęcia a serowarzy wyczuwają intuicyjnie.
Ser to produkt zmieniający się w czasie, osiągający niebywałe poziomy wyrafinowania.
Potrafi być jednocześnie codzienny i odświętny, cieszy nas czasem jego świeżość i młodość, a czasem wielka dojrzałość, niemal mądrość, bo to balansowanie na granicy pełni a zepsucia.
Przez lata wydawało nam się, że w Polsce jesteśmy pozbawieni tego bogactwa, którym szczycą się Francuzi, Włosi, Szwajcarzy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy – niemal wszystkie narody Europy.
Nasza tak pięknie opisywana w „Panu Tadeuszu” sernica została spustoszona przez socjalizm i masowe metody produkcji i zamknięta na głucho.
Czas przepiłować dawno zardzewiałą kłódkę i solidnie rozejrzeć się po kątach.
Oprócz oscypka i jego tysięcznych podróbek, znajdziemy prawdziwe klejnoty.
Bo i jest gdzie tym klejnotom się w Polsce rodzić.
Laboratorium smaku, da możliwość spróbowania kilku wybitnych polskich serów, spod ręki bardzo utalentowanych serowarów. Te sery mają swoich autorów, których autograf to smak i aromat.
Zupełnie jak linie papilarne, nie podrobienia.
Odkrywanie zaczyna się od smakowania.
Podamy w DAKAWO następujące rarytasy:
Robaczkowo – świeży z lubczykiem
W głębi Borów Tucholskich, wyjątkowo delikatny kozi serek.
Krowi Tusinek
Łagodny, pełnotłusty, żółty jak słońce Mazur.
Frontiera – młody jersey
Pachnący serowarnią młodziutki ser krowi.
Łomnicka kiszona ricotta
Solona i ubijana. Dojrzewana dwa miesiące w kamiennych garncach.
Herbowy (Ziemianina) młodziak z prażonym makiem i miodem
Do takiego podawania nadają się tylko młodziutkie sery, dopiero co wyjęte z solanki.
Łomnicki krowi
Statecznie dojrzały krowi ser, ułożony, głęboki smakiem.
Robaczkowo – kozidymek
Laureat Lidzbarskiego Festiwalu Serów 2011 w kategorii serów wędzonych. Wyjątkowo zgrabny, wyjątkowo smaczny.
Ermlunder
Robiony według 200 letniej tradycji szwajcarskich pasterzy, przez osiedleńca z Fryzji
.
Bachanowski
Znad jeziora Hańcza, od pary szwajcarskich uciekinierów ekologów. Wyjątkowo ułożony ser krowi.
Bachanowski
Znad jeziora Hańcza, od pary szwajcarskich uciekinierów ekologów. Wyjątkowo ułożony ser krowi.
Do serów podamy Państwu:
2-3 rodzaje win dobranych z pietyzmem przez Zbyszka Czajkowskiego - (Winosfera)
- 1 - Carpaccio z Borowików z Kalafiorem Sous-Vide i Pesto z Rukoli
(w razie spłonięcia podbydgoskich lasów lub innego wrednego katastrofizmu podamy Państwu Zupę Jabłkową z Cheddarem i Brandy - 2 - Wędzoną Gruszkę z Kozim Serem, Orzechami i Sherry
- 3 - Relish z Zielonych Pomidorów
- 4 - Chutney Ananasowy z Suszonymi Pomidorami (naszymi)
- 5 - Konfiturę z Pomarańczy i Cebuli
- 6 - Śliwki w Czekoladzie
Mamy 26 miejsc / 90 zł za osobę.
Zgłoszenia na e-mail: klubdakawo@gmail.com
Fantastyczne menu! :) Jestem zachwycona doborem serow i dodatkow. :) Zycze Wam udanego wieczoru i ubolewam po raz kolejny, zem tak daleko. Pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuńChłopaki dlaczego Wy nie mieszkacie w Warszawie?? Menu na najwyższym poziomie.
OdpowiedzUsuńKiedy ja do Was dojadę??
Polcia, Tobie to zawsze daleko! Jakbym w Wa-wie mieszkala to zaraz bym w pociag wsiadla i chlopakom niespodzianke zrobila i swojemu podniebieniu wielka przyjemnosc rownoczesnie ;D
OdpowiedzUsuńBareyo, cudowne menu! Te Wasze sery to juz mi po samych nazwach pachna i kusza (a wysylacie "paczki z serami" do polakow na emigracji???)
Karolina:: Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńeMajdak:: Powiem więcej: MY NIE CHCEMY MIESZKAĆ w Wawie.
Tatter:: A końkretnie to gdzie? Zresztą napisz do Ziemianina mag43@poczta.onet.pl - na 100% ci odpowie. Z tego co pamiętam. I napisz do Brzuchomówcy gieno@brzuchomowca.pl
pozdrawiam