czwartek, 8 września 2011

Laboratorium Smaku - Kolacja Serowa - ZAPROSZENIE


30.IX.2011 o godzinie 19.00 zapraszamy na Kolację Serową w Restauracji DAKAWO - Bydgoszcz/Niemcz, ul. Bydgoska 22
Sery zaprezentuje, poda i opowie o nich Brzuchomówca - Ełgeniusz "geniusz"
Gieno Mientkiewicz - największy w Polsce i poza jego granicami propagator, znawca
i człowiek opętany przetworami z polskiego mleka.
Posłuchajcie co ma do powiedzenia o serach...

Ser to tylko sposób na przechowanie mleka.
Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury.
Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, uważność na przyrodę.
Ser to produkt chyba najsilniej związany z miejscem w którym powstaje.
Ważne tu jest wszystko.
Klimat, roślinność, rasy zwierząt i tysiące innych czynników, o których póki co ludzkość nie ma pojęcia a serowarzy wyczuwają intuicyjnie.
Ser to produkt zmieniający się w czasie, osiągający niebywałe poziomy wyrafinowania.
Potrafi być jednocześnie codzienny i odświętny, cieszy nas czasem jego świeżość i młodość, a czasem wielka dojrzałość, niemal mądrość, bo to balansowanie na granicy pełni a zepsucia.

Przez lata wydawało nam się, że w Polsce jesteśmy pozbawieni tego bogactwa, którym szczycą się Francuzi, Włosi, Szwajcarzy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy – niemal wszystkie narody Europy.
Nasza tak pięknie opisywana w „Panu Tadeuszu” sernica została spustoszona przez socjalizm i masowe metody produkcji i zamknięta na głucho.
Czas przepiłować dawno zardzewiałą kłódkę i solidnie rozejrzeć się po kątach.
Oprócz oscypka i jego tysięcznych podróbek, znajdziemy prawdziwe klejnoty.
Bo i jest gdzie tym klejnotom się w Polsce rodzić.

Laboratorium smaku, da możliwość spróbowania kilku wybitnych polskich serów, spod ręki bardzo utalentowanych serowarów. Te sery mają swoich autorów, których autograf to smak i aromat.
Zupełnie jak linie papilarne, nie podrobienia.
Odkrywanie zaczyna się od smakowania.






Podamy w DAKAWO następujące rarytasy:

Robaczkowo – świeży z lubczykiem
W głębi Borów Tucholskich, wyjątkowo delikatny kozi serek. 

Krowi Tusinek
Łagodny, pełnotłusty, żółty jak słońce Mazur. 

Frontiera – młody jersey
Pachnący serowarnią młodziutki ser krowi. 

Łomnicka kiszona ricotta
Solona i ubijana. Dojrzewana dwa miesiące w kamiennych garncach. 

Herbowy (Ziemianina) młodziak z prażonym makiem i miodem
Do takiego podawania nadają się tylko młodziutkie sery, dopiero co wyjęte z solanki.

Łomnicki krowi
Statecznie dojrzały krowi ser, ułożony, głęboki smakiem. 

Robaczkowo – kozidymek
Laureat Lidzbarskiego Festiwalu Serów 2011 w kategorii serów wędzonych. Wyjątkowo zgrabny, wyjątkowo smaczny.
 
Ermlunder
Robiony według 200 letniej tradycji szwajcarskich pasterzy, przez osiedleńca z Fryzji
.
Bachanowski
Znad jeziora Hańcza, od pary szwajcarskich uciekinierów ekologów. Wyjątkowo ułożony ser krowi.




Do serów podamy Państwu:
2-3 rodzaje win dobranych z pietyzmem przez Zbyszka Czajkowskiego - (Winosfera)
  • 1 - Carpaccio z Borowików z Kalafiorem Sous-Vide i Pesto z Rukoli
    (w razie spłonięcia podbydgoskich lasów lub innego wrednego katastrofizmu  
    podamy Państwu Zupę Jabłkową z Cheddarem i Brandy
  • 2 - Wędzoną Gruszkę z Kozim Serem, Orzechami i Sherry
  • 3 - Relish z Zielonych Pomidorów
  • 4 - Chutney Ananasowy z Suszonymi Pomidorami (naszymi)
  • 5 - Konfiturę z Pomarańczy i Cebuli
  • 6 - Śliwki w Czekoladzie
Mamy 26 miejsc / 90 zł za osobę.
Zgłoszenia na e-mail: klubdakawo@gmail.com

4 komentarze:

  1. Fantastyczne menu! :) Jestem zachwycona doborem serow i dodatkow. :) Zycze Wam udanego wieczoru i ubolewam po raz kolejny, zem tak daleko. Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłopaki dlaczego Wy nie mieszkacie w Warszawie?? Menu na najwyższym poziomie.
    Kiedy ja do Was dojadę??

    OdpowiedzUsuń
  3. Polcia, Tobie to zawsze daleko! Jakbym w Wa-wie mieszkala to zaraz bym w pociag wsiadla i chlopakom niespodzianke zrobila i swojemu podniebieniu wielka przyjemnosc rownoczesnie ;D

    Bareyo, cudowne menu! Te Wasze sery to juz mi po samych nazwach pachna i kusza (a wysylacie "paczki z serami" do polakow na emigracji???)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolina:: Dzięki i pozdrawiam
    eMajdak:: Powiem więcej: MY NIE CHCEMY MIESZKAĆ w Wawie.
    Tatter:: A końkretnie to gdzie? Zresztą napisz do Ziemianina mag43@poczta.onet.pl - na 100% ci odpowie. Z tego co pamiętam. I napisz do Brzuchomówcy gieno@brzuchomowca.pl
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń