poniedziałek, 31 stycznia 2011

Kolacja hiszpańska - relacja



Najpierw dla ducha, potem dla brzucha – powiedział Jacek Pelc (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Pelc) kiedy zwróciłem się do niego z prośbą o pomoc
w nagłośnieniu imprezy.
W rzeczywistości chiałem pożyczyć dwa mikrofony i konsoletę.
A muzycy dobrzy? – zapytał.
Najlepsi ofkors – odpowiedziałem.
- To nie ma co popeliny robić. Czym chcesz ich oświetlić?
- Oświetlić? – zapytałem zdzwiony.
- A o oprawę żarcia dbasz?
- Dbam, wiadomo.
- No to o muzyków też zadbaj.

środa, 12 stycznia 2011

OFICJALNE ZAPROSZENIE na II kolację w klubie DAKAWO - 29.01.2011

29.01.2011 – sobota godz. 18. Bydgoszcz/Niemcz, ul. Bydgoska 22


Będzie nam miło gościć Was na II kolacji pod tytułem „W Stronę Hiszpanii”.
Wyjaśniałem już skąd wziął się pomysł na tę kolację, więc skupię się wyłącznie na menu.
Dodam tylko, że staniemy na wysokości zadania, aby idea baru tapas dnia 29 stycznia stała się faktem.
Z przyczyn technicznych zmieniamy termin mając nadzięję, że będzię dogodniejszym dla wszystkich tą imprezą zainteresowanych.

Wstęp:
  • degustacja oryginalnego baskijskiego cydru naturalnego  i przystawek temu towarzyszących:
  • tymiankowe oliwki smażone w cieście
  • papryczki nadziewane tuńczykiem
  • grzanki „pan con tomate” z sosem czosnkowym „alioli”.
  • ogniste jaja z wędzoną papryką 
  • panierowany ser Cabrales
Następnie zasiądziemy do pierwszego dania jakim będzie:
  • Tortilla de la patatas na sposób baskijski 
  • marynowane pieczarki
  • Fabada astruriana – danie jednogarkowe z fasolą i chorizzo
  • Cykorie z sardelami
W tym momencie nastąpi przerwa
na koncert Waldemara Pawlikowskiego 
i Janusza Gajdy.
Muzyka hiszpańska oczywiście.

Po przerwie koncertowej pojawi się:
  • paella
  • nadziewane pieczarki z kremowym sosem sherry
  • Klopsiki z porów smażone  w głębokim oleju na ostrym puree  z czarnej fasoli
  • ziemniaki z wędzoną solą i ostrym sosem
Na deser:
  • crema de catalane z likierem cynamonowym i kardamonowymi plastrami suszonych jabłek